La vulnérabilité alimentaire des Sahéliens : concepts, échelles et enseignements d'une recherche de terrain
Abstract
The geographical study of food vulnerability in the Sahel region of West African almost always begins with a descriptive analysis of the environment. In light of the variability and uncertainty of risk situations, greater account is gradually being taken of their temporal and spatial dimensions on various scales. However, research conducted in Burkina Faso shows that food risks levels assessed through environmental factors do not reflect the actual vulnerability of households. This research supports the argument that the definition and collection of relevant indicators require a thorough knowledge of social control and local management of food insecurity risk.
L'étude géographique de la vulnérabilité alimentaire en milieu rural passe presque toujours par une description du « milieu » tout en cherchant à mieux prendre en compte la variabilité temporelle et spatiale des situations, à différentes échelles. La recherche, menée au Burkina Faso, montre que le niveau de risque alimentaire, évalué d'après les contraintes environnementales, est loin de correspondre à la vulnérabilité réelle des ménages. Ceci tend à conforter l'idée que la définition et la collecte d'indicateurs pertinents passent par une connaissance approfondie des modes de régulation sociale et des formes de gestion du risque d'insécurité alimentaire.
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