C. Blanc-pamard, ???Half of a quarter??. An ethnography of coping with the economic crisis in Tananarive and the rural areas of Imerina (Madagascar), Nature Sciences Soci??t??s, vol.6, issue.4, pp.20-32, 1998.
DOI : 10.1016/S1240-1307(98)80138-6

V. Bonnecase, Faim et mobilisations sociales au Niger dans les ann??es 1970 et 1980 : une ??thique de la subsistance ?, Gen??ses, vol.81, issue.4, pp.5-24, 2010.
DOI : 10.3917/gen.081.0005

J. Burg, Measuring populations' vulnerabilities for famine and food security interventions: the case of Ethiopia's Chronic Vulnerability Index, Disasters, vol.23, issue.4, pp.609-630, 2008.
DOI : 10.1111/j.1467-7717.2008.01057.x

R. E. Downs, D. O. Kerner, and S. P. Et-reyna, The Political Economy of African Famine, Food and Nutrition in History and Anthropology, vol.9, issue.389, 1991.

R. Dumont, Afrique noire est mal partie. L'agriculture dans les nouveaux États d'Afrique Noire, 1962.

B. A. Gado, « Légitimité politique et gouvernance de la faim Du com-portement des " pouvoirs " en période de famine : une perspective historique », communication lors de la journée d'étude « Crises alimentaires et sous-alimentation ordinaire en Afrique subsaharienne. Quand la faim devient-elle un pro-blème ?, 2008.

A. Labrousse, « Nouvelle économie du développement et essais cliniques randomisés : une mise en perspective d'un outil de preuve et de gouvernement », Revue de la régulation. Capitalisme, institutions, pouvoirs, p.11, 2010.

A. Marie, L'Afrique des individus. Itinéraires citadins dans l, Afrique contemporaine, vol.442, 1997.

P. Sorokin, Tendances et déboires de la sociologie américaine, Montaigne, 1956.

A. Swindale and P. Bilinsky, « Development of a Universally Applicable Household Food Insecurity Measurement Tool: Process, Current Status, and Out-standing Issues, Journal of Nutrition, vol.136, pp.1449-1452, 2006.

M. Savy, Y. Martin-prével, P. Sawadogo, Y. Kameli, and F. Delpeuch, Use of variety/diversity scores for diet quality measurement: relation with nutritional status of women in a rural area in Burkina Faso, European Journal of Clinical Nutrition, vol.128, issue.5, pp.59-703, 2005.
DOI : 10.1038/sj.ejcn.1602135